maandag 2 november 2015

Nederlands boekverslag 1 een jongensoorlog.








Mijn mening over het boek.

Ik had meer van het boek verwacht. Ik had gehoopt dat er meer spanning in zou zitten. Het ging vooral over Michiel die naar de familie Tulp moest en wat er daar in huis en op school gebeurde. Maar het was niet echt dat er diep op de oorlog in werd gegaan. Er was wel één keer dat ze een piloot op zolder hadden, maar die was na twee bladzijden lezen ook weer weg. Dat vind ik wel een beetje jammer, want dat maakt het boek eigenlijk een beetje saai. Het is wel een moeilijk boek, want er zitten veel moeilijke en lange zinnen in, waarin dan veel moeilijke woorden worden gebruikt. Maar dat was wel een uitdaging om het boek dan als nog te snappen en dat is wel gelukt. Voor de rest was het op zich wel een leuk boek, maar als ik een tip kon geven aan de schrijver zou ik als tip geven: ‘Ga dieper in op de spanning en de dingen die er echt gebeuren in de oorlog’.


Samenvatting.

Michiel krijgt van zijn ouders te horen dat hij naar de familie Tulp moet, want in Amsterdam is het niet meer veilig genoeg voor hem. Hij wordt opgehaald door Jan Tulp, die hem naar Driewoude brengt. Daar komt hij terecht bij Johan en Merel Tulp. Naast hun zoon Jan hebben ze nog twee dochters, Alie en Gerie. Michiel moet naar school, waar hij Jaap, Kees, Verkerk, Wim en Jan leert kennen. Verkerk is soort van de baas van het groepje, en Michiel krijgt de opdracht om meneer Soutenbakker (NSB’er en buurman van Michiel) te bespioneren. Ze denken namelijk dat meneer Soutenbakker in het geheim seks heeft met Liza. Als Michiel die avond de buurman gaat bespioneren gebeurt er niks, dus verzint hij maar iets. De volgende ochtend, aangekomen op school vertelt Michiel dat hij meneer Soutenbakker en Liza bloot had gezien en ze had zien vrijen. Elke keer als Michiel de buurman gaat bespioneren ziet hij niks en elke keer verzint hij maar weer wat. Ze geloven hem dus is er niks aan de hand. Op een gegeven moment ligt hij in bed, en hoort hij Jan en Johan praten. Die ochtend krijgt hij de opdracht om eten te brengen naar een piloot, die bij hun op de hooizolder zit! Als hij de piloot ziet valt het hem vies tegen. Hij had er veel meer van verwacht, maar het is eigenlijk een hele normale man. Als hij later weer gaat kijken, is de piloot weg. Voor de rest beleeft hij allemaal avonturen met zijn vrienden en heeft hij het toch wel naar zijn zin daar. Op een dag vindt er een voedseldropping plaats door de Amerikanen, en dit was het teken dat de oorlog voorbij was. Michiel mocht eindelijk weer naar Amsterdam, naar zijn eigen familie en zijn eigen huis.
Ik heb deze samenvatting zelf geschreven.



C. Brief aan de hoofdpersoon.

Beste Michiel,


Ik vind je echt dapper. Je bent zo maar ineens heel ver weg van huis, weg bij je familie, weg bij je vertrouwde huis.. Zomaar bij mensen in huis die je helemaal niet kent. Alleen als ik jou was geweest zou ik nooit voor je vriendengroep op school meneer Soutenbakker bespioneren. En als ik dat wel had gedaan, had ik al helemáál nooit gelogen. Ik snap wel dat je je vrienden niet teleur wilde stellen, maar je kon beter gewoon de waarheid vertellen. Ik vind het wel knap hoe je zo met deze situatie bent omgegaan. Omdat het toch wel een hele andere omgeving is dan je gewend was. Ik vind het knap dat je dat kunt en dat je er zo volwassen mee om kunt gaan. Ik zelf had dat denk ik niet gekund. Toen je dat gummetje stal van de schoolmeester, dat had je ook nooit moeten doen. Het was gewoon niet slim van je om dat te doen. Ik snap het wel, want je wilde de krassen van je boek hebben maar het was niet de juiste oplossing om de gum van de schoolmeester te stelen. Je had bijvoorbeeld ook het boek mee kunnen nemen naar school en dan aan de meester kunnen vragen of je het gummetje even mocht lenen. Ik had dat eerlijk gezegd eerder gedaan. Maar voor de rest verbaasd het me wel hoe goed je met al de veranderingen bent om gegaan. En hoe normaal je er mee om ging toen Jan vroeg of je de piloot zijn eten wilde brengen. Ik heb wel erg veel respect voor je dat je dat zo kan, maar liegen en stelen moet je nooit doen..