zondag 3 januari 2016

Nederlands boekverslag 2 terug naar de kust.



                      











Mijn mening over het boek.

Ik vind het een super boek om te lezen. Je wordt vanaf het eerste hoofdstuk al meegesleurd in het verhaal en vanaf het eerste hoofdstuk is het gelijk spannend! Dat maakt het boek zo leuk. Je verdenkt allemaal mensen in het boek maar je twijfelt ook steeds weer. Als je het denkt te weten heb je het ineens weer mis! Ik zou dit boek echt aanraden voor andere mensen want het is een leuk boek voor iedereen. Als ik dit boek vergelijk met het vorige boek dat ik heb gelezen (een jongensoorlog) vind ik dit een veel leuker boek. Het is veel spannender en daardoor veel leuker om te lezen. En vooral omdat je op het einde wordt verrast omdat de dader iemand blijkt te zijn die je nooit voor ogen had is het een super leuk boek.
Samenvatting.

Terug Naar De Kust gaat de hoofdpersoon Maria Vos, een alleenstaande moeder met twee kinderen. Zij heeft kort geleden haar vriend (Geert) uit haar huis gezet, en blijkt vervolgens van hem zwanger te zijn. Omdat ze niet aan een nieuw kind toe is, besluit ze tot een abortus. Vanaf dat moment wordt ze gestalkt door een onbekend persoon. Eerst stuurt deze dreigbrieven, waarna het steeds gevaarlijker wordt, ze verdenkt Geert van deze acties. Ze besluit te vluchten naar het dorpje aan de kust waar ze opgroeide, en waar haar zus Ans nu woont. Ans zat zelf ook in de knoop, vanwege haar man, die haar verlaten heeft en nu spoorloos verdwenen is. Iedereen denkt dat Maria gek is, en alles wijst daar ook op, niemand gelooft haar. Uiteindelijk gaat ze zelf ook denken dat ze gek wordt omdat er geen bewijs is. Ze neemt een vriend (Harry) in vertrouwen, en samen zoeken ze naar bewijzen. Als ze te dicht bij de waarheid komen wordt Harry vermoord en Maria gegijzeld. Wanneer de moordenaar op het punt staat Maria te vermoorden, redt de psycholoog van Ans, Maria. Ans blijkt de moordenaar te zijn, vanwege problemen uit hun jeugd en het nu kinderloos zijn, terwijl Maria twee kinderen heeft en er ook nog een heeft laten weghalen.














E. Collage.




In deze collage zie je niet hele vrolijke afbeeldingen. Je ziet een donkere nacht met een heldere maan omdat ik bij dit verhaal een beetje een donker gevoel kreeg. Ook een brandend huis, omdat het huis van Maria in de brand vliegt. Ook zie je een afbeelding van een meisje/vrouw die alleen is, omdat ik merkte dat Maria in het verhaal zich heel erg alleen voelde. Haat en spanning komen ook zeker in het verhaal naar voren, daarom horen voor mij ook deze woorden erbij, omdat je gewoon bijna een haatgevoel krijgt tegen degene die dit Maria aandoet en het gewoon een ontzettend spannend verhaal is. Het woord help en why kwamen bij mij ook naar boven, want ze heeft hulp nodig en je vraagt je af waarom dit allemaal gebeurt en waarom diegene (Ans dus) dit Maria aan doet. Je ziet ook een bang jongetje en een man die zich pijn doet, omdat je merkt in het verhaal dat Maria heel bang is en dat het haar pijn doet dat dit haar allemaal overkomt. Ik merkte ook dat het haar pijn deed wat ze haar kinderen aandeed, want ze liet hun soort van een beetje in de steek. Ook heb ik voor een plaatje gekozen waar twee ouders gescheiden zijn en een kind daar midden in zit, omdat dat ook in dit verhaal van toepassing is. Maria besluit om bij Geert weg te gaan en de kinderen worden daar de dupe van, omdat zij worden meegenomen naar een dorpje aan de kust en dus weggenomen worden bij hun vader, die niet eens weet waar ze zijn. Ook het plaatje van dat de moeder haar kind vermoord (abortus) is heel erg van toepassing bij dit boek, want daar draait het eigenlijk allemaal om. Maria zet heel erg door en geeft niet op daarom heb ik daar ook een plaatje bij gezocht en omdat het een goed einde heeft heb ik ook een plaatje daarvoor gekozen.