maandag 2 november 2015

Nederlands boekverslag 1 een jongensoorlog.








Mijn mening over het boek.

Ik had meer van het boek verwacht. Ik had gehoopt dat er meer spanning in zou zitten. Het ging vooral over Michiel die naar de familie Tulp moest en wat er daar in huis en op school gebeurde. Maar het was niet echt dat er diep op de oorlog in werd gegaan. Er was wel één keer dat ze een piloot op zolder hadden, maar die was na twee bladzijden lezen ook weer weg. Dat vind ik wel een beetje jammer, want dat maakt het boek eigenlijk een beetje saai. Het is wel een moeilijk boek, want er zitten veel moeilijke en lange zinnen in, waarin dan veel moeilijke woorden worden gebruikt. Maar dat was wel een uitdaging om het boek dan als nog te snappen en dat is wel gelukt. Voor de rest was het op zich wel een leuk boek, maar als ik een tip kon geven aan de schrijver zou ik als tip geven: ‘Ga dieper in op de spanning en de dingen die er echt gebeuren in de oorlog’.


Samenvatting.

Michiel krijgt van zijn ouders te horen dat hij naar de familie Tulp moet, want in Amsterdam is het niet meer veilig genoeg voor hem. Hij wordt opgehaald door Jan Tulp, die hem naar Driewoude brengt. Daar komt hij terecht bij Johan en Merel Tulp. Naast hun zoon Jan hebben ze nog twee dochters, Alie en Gerie. Michiel moet naar school, waar hij Jaap, Kees, Verkerk, Wim en Jan leert kennen. Verkerk is soort van de baas van het groepje, en Michiel krijgt de opdracht om meneer Soutenbakker (NSB’er en buurman van Michiel) te bespioneren. Ze denken namelijk dat meneer Soutenbakker in het geheim seks heeft met Liza. Als Michiel die avond de buurman gaat bespioneren gebeurt er niks, dus verzint hij maar iets. De volgende ochtend, aangekomen op school vertelt Michiel dat hij meneer Soutenbakker en Liza bloot had gezien en ze had zien vrijen. Elke keer als Michiel de buurman gaat bespioneren ziet hij niks en elke keer verzint hij maar weer wat. Ze geloven hem dus is er niks aan de hand. Op een gegeven moment ligt hij in bed, en hoort hij Jan en Johan praten. Die ochtend krijgt hij de opdracht om eten te brengen naar een piloot, die bij hun op de hooizolder zit! Als hij de piloot ziet valt het hem vies tegen. Hij had er veel meer van verwacht, maar het is eigenlijk een hele normale man. Als hij later weer gaat kijken, is de piloot weg. Voor de rest beleeft hij allemaal avonturen met zijn vrienden en heeft hij het toch wel naar zijn zin daar. Op een dag vindt er een voedseldropping plaats door de Amerikanen, en dit was het teken dat de oorlog voorbij was. Michiel mocht eindelijk weer naar Amsterdam, naar zijn eigen familie en zijn eigen huis.
Ik heb deze samenvatting zelf geschreven.



C. Brief aan de hoofdpersoon.

Beste Michiel,


Ik vind je echt dapper. Je bent zo maar ineens heel ver weg van huis, weg bij je familie, weg bij je vertrouwde huis.. Zomaar bij mensen in huis die je helemaal niet kent. Alleen als ik jou was geweest zou ik nooit voor je vriendengroep op school meneer Soutenbakker bespioneren. En als ik dat wel had gedaan, had ik al helemáál nooit gelogen. Ik snap wel dat je je vrienden niet teleur wilde stellen, maar je kon beter gewoon de waarheid vertellen. Ik vind het wel knap hoe je zo met deze situatie bent omgegaan. Omdat het toch wel een hele andere omgeving is dan je gewend was. Ik vind het knap dat je dat kunt en dat je er zo volwassen mee om kunt gaan. Ik zelf had dat denk ik niet gekund. Toen je dat gummetje stal van de schoolmeester, dat had je ook nooit moeten doen. Het was gewoon niet slim van je om dat te doen. Ik snap het wel, want je wilde de krassen van je boek hebben maar het was niet de juiste oplossing om de gum van de schoolmeester te stelen. Je had bijvoorbeeld ook het boek mee kunnen nemen naar school en dan aan de meester kunnen vragen of je het gummetje even mocht lenen. Ik had dat eerlijk gezegd eerder gedaan. Maar voor de rest verbaasd het me wel hoe goed je met al de veranderingen bent om gegaan. En hoe normaal je er mee om ging toen Jan vroeg of je de piloot zijn eten wilde brengen. Ik heb wel erg veel respect voor je dat je dat zo kan, maar liegen en stelen moet je nooit doen..




vrijdag 4 september 2015

Leesautobiografie

Vroeger, toen ik klein was, werd ik veel voorgelezen door mijn ouders. Die lazen heel veel boerderij verhalen voor. Ook las mijn moeder mij voor uit Dikkie Dik, Jip en Janneke en uit Stip (dat is Fries maar mijn moeder en ik weten niet wat de Nederlandse titel is). Op de basisschool werden we ook regelmatig voorgelezen. Ik weet nog dat ik dat altijd super leuk vond want ik vond het geweldig hoe mijn juf zich dan ook helemaal inleefde in het verhaal. Mijn juf las veel voor uit beestenboeken. Thuis heb ik ook altijd veel gelezen. Van kleins af aan vind ik lezen geweldig. Toen ik ongeveer in groep 4 zat gingen we echt kijken naar op wat voor niveau we konden lezen. Ik zat al snel op een vrij hoog niveau voor die leeftijd. Vooral in de bovenbouw (groep 6, 7, 8) moesten we veel lezen. Ik heb zo wat de hele boekenkast op school gelezen omdat ik vrij snel kan lezen als ik het leuk vind. Als ik boeken leen van de bibliotheek (vaak spannende thrillers) lees ik het boek in 1 dag uit, omdat ik dan zó graag het einde wil weten. Dat ik zo graag lees heb ik van mijn moeder. Mijn moeder leest ook erg graag. Mijn vader en zus houden totaal niet van lezen maar mijn moeder en ik wel. Op de middelbare school moesten we soms wel een boek lezen voor een boek verslag, maar niet heel vaak. En omdat ik heel veel met school bezig ben heb ik er nooit echt tijd meer voor om een boek te lezen. Dat vind ik best wel jammer want ik vind lezen wel echt heel erg leuk zolang ik maar een goed boek heb. Ik denk dat ik wel een lezer ben die moeilijke boeken ook wel begrijpt. Omdat ik best veel ervaring heb met lezen heb ik een redelijk hoog leestempo en vind ik het ook niet moeilijk om een boek te begrijpen. Als er veel flashbacks in zitten, of als het verhaal in een niet-chronologische volgorde wordt verteld, heb ik daar ook geen moeite mee. Ik vind het niet heel erg dat we dit jaar boeken moeten lezen, want nu moet ik er wel vrije tijd voor maken. Ik ben van plan om jeugd thrillers te lezen en oorlogsboeken. Ik wil voor de rest vooral spannende boeken lezen want spannende boeken vind ik de leuksten. Een boek moet op de achterkant van het boek voor mij al spannend klinken. Ook de titel moet niet saai zijn anders heb ik al geen zin om het boek te lezen. Mijn top 5 boeken is als volgt;
1. Achtste groepers huilen niet.
Dit is mijn nummer 1 omdat ik het echt een heel mooi boek vind. Het verhaal is zo mooi en toen ik het voor de eerste keer las moest ik gewoon huilen. Ik heb het boek meerdere malen gelezen maar elke keer weer springen de tranen in mijn ogen.
2. Fout.
Dit is mijn nummer 2 omdat ik het een super spannend boek vind. Het is niet een heel dik boek maar wel super spannend. Toen ik het las heb ik allemaal mensen verdacht van de ingrijpende gebeurtenis die de hoofdpersoon overkwam, maar op het einde bleek het iemand te zijn van wie je het nóóit zou verwachten! En dat vind ik erg leuk aan dit boek.
3. Oorlogsgeheimen.
Dit is mijn nummer 3 omdat ik het gewoon erg mooi vind hoe ze laten zien hoe het in de oorlog echt ging. Je denkt dat op het einde alles wel goed komt maar dat komt het niet. 2 kinderen worden verliefd op elkaar maar door de oorlog wordt het meisje weggehaald. En ik vind het verhaal gewoon erg mooi.
4. Buiten waanzin.
Dit is mijn nummer 4 want het is een spannend, bijna eng boek. Het is een heel raar verhaal en je moet er goed over nadenken om het echt goed te begrijpen en dat vind ik juist zo leuk. Het is zo spannend dat je het boek het liefst in één keer uit leest.
5. Strandwacht.
Dit is mijn nummer 5 omdat ook dit een super spannend boek is. Het verhaal is super leuk en er gebeuren dingen in die je niet verwacht en dat is juist het leuke aan dit boek.